Νέα Γη

Αλεξάντερ Μπελ

img_2289

Αυτό το κείμενο δεν πραγματεύεται το πώς να φτάσετε κάπου στο μέλλον. Πραγματεύεται την τωρινή σας κατάσταση συνείδησης και την πραγματικότητα που αυτή δημιουργεί για σας, αυτή τη στιγμή.

Για παράδειγμα, πώς θα αισθανόσασταν αν ποτέ δεν ξαναπερνούσαν από το μυαλό σας αρνητικές ή αγχωμένες σκέψεις; Πώς θα αισθανόσασταν αν γνωρίζατε πως τίποτα στο σύμπαν δε μπορεί να σας ανησυχήσει, ότι δεν υπάρχει καμία απειλή, κανένας κίνδυνος, ότι δεν υπάρχει δύσκολη κατάσταση που να σας περιμένει πίσω από κάποια γωνία. Μόνο ειρήνη, μόνο καλοσύνη, μόνο απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά…

Είναι το μυαλό σας αυτό που καθορίζει όλα τα παραπάνω, χωρίς καμία εξαίρεση.

Αν το μυαλό μας είναι εντελώς ελεύθερο από αρνητικές, αγχώδεις, κριτικές και επικριτικές σκέψεις, τότε απλά λαμβάνουμε τη φωτεινή καλοσύνη της πραγματικότητας, εντελώς αμόλυντη από τέτοιες παραμορφωτικές ιδέες. Βιώνουμε την κατάσταση της αδιατάραχτης γαλήνης η οποία ξεπροβάλλει φυσικά από μια ξέγνοιαστη καρδιά, μια καρδιά που δε βρίσκεται πια στο έλεος του ατελείωτου φόβου, ανησυχίας, επίκρισης και πνευματικής εχθροπραξίας του μυαλού.

Φυσικά, δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει πόνος και σύγκρουση στον κόσμο, αλλά έχει υπέρτατη σημασία πρωτίστως να έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας συνειδησιακής κατάστασης κάθε λεπτό, καθότι αυτό είναι που καθορίζει το κατά πόσο εμείς οι ίδιοι εμπλεκόμαστε σε καταστάσεις σύγκρουσης και πόνου ή όχι. Δε χρειάζεται καθόλου να εμπλεκόμαστε, αν έχουμε τη συνείδηση κάθε σκέψης που επιλέγουμε να ενεργοποιήσουμε με την προσοχή μας.

Αν δεν είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με το πού ταξιδεύει το μυαλό μας, σίγουρα θα μας οδηγήσει πίσω σε καταστάσεις αμφιβολίας, πόνου, σύγκρουσης και κρίσης, επειδή αυτές είναι οι φυσιολογικές συνειδησιακές καταστάσεις του μεγαλύτερου συνόλου της ανθρωπότητας. Επομένως, υπάρχει μια έλξη βαρύτητας προς αυτές, που δημιουργείται από τη συνολική ανθρώπινη συνείδηση.

Ένας κόσμος στον οποίο πολλοί πολλοί άνθρωποι βιώνουν τέτοιες δυσαρμονικές καταστάσεις συνείδησης είναι αυτό που προς το παρόν έχουμε εδώ στη Γη. Ωστόσο, δεν είμαστε περιορισμένοι στο να αποτελούμε κομμάτι του, διότι το μόνο που μας κρατάει δεμένους σε αυτή την πραγματικότητα είναι η κατάσταση της συνείδησής μας. Αν δεσμευτούμε σε αυτό που ονομάζω «συνείδηση φόβου και σύγκρουσης» (με την έννοια του να καλούμε φοβικές, επικριτικές ή εχθρικές σκέψεις) κυριολεκτικά επιλέγουμε μια πραγματικότητα φόβου και σύγκρουσης. Οι σκέψεις μας δημιουργούν αυτή την πραγματικότητα μέσα στο μυαλό μας, και κατά συνέπεια έλκουμε  εξωτερικές εμπειρίες και συνθήκες που θα ταιριάζουν με την πνευματική εικόνα μας για την πραγματικότητα, δημιουργώντας έτσι αυτό που συλλάβαμε πνευματικά. Ο κόσμος αυτό το ονομάζει «νόμο της έλξης».

Τι συμβαίνει λοιπόν αν δεν τσιμπήσουμε σε καμία σκέψη φόβου και εχθρότητας; Τι συμβαίνει αν μείνουμε σταθερά συνδεδεμένοι στην «συνείδηση γαλήνης κι εμπιστοσύνης» αντ΄αυτού;  Σημαίνει απλά ότι αντί να φοβόμαστε για το μέλλον, για την υγεία μας κ.λπ, δίνουμε πίστη στο ότι είμαστε ασφαλείς και δεν διατηρούμε αμφιβολίες. Σημαίνει επίσης ότι αντί να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τους άλλους, τους αποδεχόμαστε και τους σεβόμαστε, επιλέγοντας αντ΄ αυτού να επεκτείνουμε προς το μέρος τους την κατανόησηκαι τη συμπόνια μας. Τους ευχόμαστε μόνο γαλήνη.

Αυτή είναι η «συνείδηση γαλήνης κι εμπιστοσύνης», κι η πραγματικότητα που δημιουργεί για μας δεν είναι μια πνευματική πραγματικότητα, όπως πριν. Οι ποιότητες της εμπιστοσύνης, της γαλήνης και της συμπόνιας είναι ποιότητες καρδιάς, επομένως βιώνουμε το εσωτερικό βασίλειο της καρδιάς μας ως πραγματικότητά μας. Κι επειδή το αντιλαμβανόμαστε εσωτερικά, απλά προβάλλεται «εκεί έξω» και δείχνει σαν την φαινομενικά εξωτερική μας πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα της καρδιάς μας είναι μια πραγματικότητα απόλυτης ασφάλειας- πλήρως απελευθερωμένη από φόβο και οποιαδήποτε αίσθηση απειλής, απελευθερωμένη από εχθρότητα και σύγκρουση. Είναι μια πραγματικότητα απόλυτης γαλήνης, κι επίσης χαράς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία ήμασταν σχεδιασμένοι να βιώσουμε, γιατί είναι βαθιά αρμονική από τη φύση της, και είναι εντελώς εναρμονισμένη με την τέλεια αρμονία και θεϊκή ομορφιά που υπάρχει στο υπόλοιπο σύμπαν. Οι αρνητικές ή φοβικές σκέψεις δεν είναι τίποτα πάρα πάνω από ένα είδος παρεμβολών που παραμορφώνει την αντίληψή μας σχετικά με το τι είναι τελικά αληθινό. Χωρίς αυτές απλά βλέπουμε την Πραγματικότητα όπως είναι στ΄αλήθεια: θεϊκή, ακτινοβολούσα, φωτεινή, στοργική, συνειδητή, νοήμων και άπειρη…

Κι έτσι φτάνουμε να κατανοήσουμε ότι είναι πιθανόν κάποιοι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη αυτό να βιώνουν μια προσωπική αίσθηση κόλασης δημιουργημένη από τους φόβους τους και τις συμπεριφορές νοητικής εχθρότητας, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι βιώνουν τον παράδεισο δημιουργημένο από τις γεμάτες εμπιστοσύνη και γαλήνη καρδιές τους. Είναι αυτός πλανήτης απειλής και κινδύνου, ή είναι πλανήτης γαλήνης και ασφάλειας; Θα μπορούσε να είναι και τα δύο;

Όχι για πολύ, επειδή σε αυτό το σημείο είναι που προβάλλει η Νέα Γη.

Η Νέα Γη, ένας τόπος απόλυτης γαλήνης και ασφάλειας, υπάρχει ήδη. Ο ευκολότερος τρόπος να το κατανοήσετε είναι να φανταστείτε ότι βρίσκεται τοποθετημένη πάνω από την τωρινή μας γη, και σε κάποια σημεία πάνω από τον πλανήτη το πέπλο είναι λεπτό, ας πούμε. Σε αυτά τα σημεία λοιπόν,  μια επίγνωση της Νέας  Γης είναι προσβάσιμη από τους ανθρώπους αυτούς των οποίων η συνείδηση είναι ευθυγραμμισμένη  με μια κατάσταση γαλήνης και έλλειψης φόβου. Ο φόβος είναι το τελευταίο εμπόδιο προς την αντίληψή μας για τη Νέα Γη.

Οι φόβοι μας δημιουργούν για μας μια πραγματικότητα που δεν είναι γαλήνια, επομένως μας αποτρέπουν από το να κατοικούμε σε μια γαλήνια πραγματικότητα, ό,τι ακριβώς είναι η Νέα Γη. Κατ΄αυτή την έννοια, έλλειψη φόβου απλά σημαίνει πως η καρδιά μας είναι ελεύθερη από αγωνία, δεν αντιμετωπίζει απειλές, είναι ελεύθερη από ανασφάλεια κι έτσι βρίσκεται στην εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που κάνει την καρδιά και το μυαλό μας αληθινά δυνατά, ενώ η ηρεμία μας εξασφαλίζει την σταθερή μας ευγένεια. Είμαστε απελευθερωμένοι από αμφιβολίες για τον εαυτό μας, αλλά ταπεινοί. Είμαστε πράοι. Αυτά απαιτούνται από εμάς, αν θέλουμε να κατοικήσουμε στη νέα πραγματικότητα που μας περιμένει. Μας ζητείται να επιλέξουμε αυτή την οδό ύπαρξης, ώστε να έχουμε πρόσβαση στο νέο μας σπίτι. Και η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους όσους επιθυμούν ολόκαρδα να επιλέξουν τη γαλήνη.

Μην ανησυχείτε, γιατί δεν υπάρχει στ΄αλήθεια τίποτα να φοβάστε. Είναι μονάχα το μυαλό μας αυτό που βλέπει απειλές, αλλά δε χρειάζεται να το κάνει. Ακριβώς γι΄αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να κρατάμε το μυαλό μας συγκεντρωμένο στη γαλήνη μας, μέσω της σταθερής εξάσκησης απλού διαλογισμού.

Ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς εξαίρεση, επειδή είναι το πιο απλό πράμα στον κόσμο. Για παράδειγμα, αν σας  ζητούσα να κατευθύνετε την προσοχή σας μακριά από τις λέξεις αυτές, σε κάτι άλλο – ίσως τους ήχους που ακούτε ή τα χρώματα που βλέπετε γύρω σας – θα το βρίσκατε απλό. Και ουσιαστικά ο διαλογισμός είναι το ίδιο πράγμα. Απλά τραβάτε την προσοχή σας μακριά από τις σκέψεις που περνάνε μέσα από το μυαλό σας, προς κάτι άλλο – την αναπνοή σας ή τη φυσική αίσθηση του σώματός σας, ή τους χτύπους της καρδιάς σας. Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανοήσετε πως δεν είστε υποχρεωμένοι να βρίσκεστε σε σκέψεις. Είναι προαιρετικό. Το επιλέγουμε μόνο και μόνο επειδή μεγαλώσαμε κάνοντάς το, άρα είναι μια καλά εδραιωμένη συνήθεια. Μιας και αναγνωρίζουμε όμως όλοι ότι η σκέψη δεν δημιουργεί πάντα τη γαλήνη και την ευτυχία που επιθυμούμε – συχνά το αντίθετο – δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο να παραμείνουμε σε σκέψεις. Μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε και να βιώσουμε στη θέση τους κάτι άλλο· κάτι πολύ πιο ικανοποιητικό, ευχάριστο και θρεπτικό. Μπορούμε να βιώσουμε τη γαλήνη μας, μπορούμε να βιώσουμε την ελευθερία μας και τη χαρά, μπορούμε να βιώσουμε την ομορφιά της καρδιάς μας, εκεί όπου πηγάζουν η Αγάπη και η συμπόνια.

Η σκέψη μας καθηλώνει σε ένα επιφανειακό επίπεδο πραγματικότητας και βιώνουμε μόνο την επιφάνεια της ζωής, αντί να κολυμπάμε χαρούμενα μέσα στα ζεστά βάθη της ύπαρξης, για το οποίο και προοριζόμαστε εξ αρχής.

Λοιπόν, τι θα βιώσουμε όταν συνειδητά κατοικήσουμε στη Νέα Γη;  Εξωτερικά δε θα φανεί καμία διαφορά, διότι είναι η έσω-συνείδηση αυτή που μέσω της οποίας αντιλαμβανόμαστε τις  μεταβολές του κόσμου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ό,τι λαμβάνουμε ως εξωτερική πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από προβολή της εσωτερικής μας συνειδησιακής κατάστασης.  Επομένως, αν η εσωτερική μας πραγματικότητα είναι γαλήνη, θα γίνει επίσης αντιληπτή και ως εξωτερική πραγματικότητα, όπου και αν τύχει να είμαστε. Είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε τη δύναμη της συνείδησής μας. Πρόκειται για μια βαθιά μετασχηματιστική δύναμη. Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε παντού γύρω μας.

Στη Νέα Γη θα απολαμβάνουμε επίσης και μια σχέση πλήρους συνείδησης με τον Δημιουργό μας, με τη Θεϊκή Ευφυΐα η οποία διαποτίζει το σύνολο της δημιουργίας. Και πάλι, είναι μόνο ο φόβος μας αυτός που μας κρατάει σε κατάσταση άγνοιας αυτής της θεϊκής αλήθειας, την οποία μπορούμε να βιώνουμε οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Όταν δεν υπάρχει φόβος θείας δίκης ή τιμωρίας, θα επιλέξουμε οικειοθελώς να βιώσουμε συνειδητή ένωση με τον Δημιουργό μας, με την Ανώτατη Συνείδηση  την οποία πολλοί ονομάζουν Θεό, γιατί είναι η δομή της πραγματικότητας. Δεν είναι ένα ξεχωριστό «πράγμα». Είναι η ουσία των πάντων.

Ανήκουμε πλήρως σε μια συνειδητή ένωση με τον Δημιουργό μας. Απλά ασυνείδητα αντιδρούσαμε  και προσπαθούσαμε να αποφύγουμε την αναπόφευκτη συνειδητοποίηση αυτής της αρχής τόσον καιρό επειδή ήμασταν βαθιά πεπεισμένοι ότι θα κατέληγε σε πόνο. Είχαμε εντελώς ξεχάσει την άνευ όρων και αιώνια συγχωρητική αγάπη του πνευματικού μας γονέα, κι όμως θέλαμε τόσο απεγνωσμένα να τη βιώσουμε μέχρι το βάθος της ύπαρξής μας που ψάχναμε ψηλά και χαμηλά μέσα στο όνειρο που ονομάζουμε «ζωή», ελπίζοντας πως μια μέρα θα βρίσκαμε το τσουκάλι με το χρυσάφι στη βάση του ουράνιου τόξου. Αλλά, όπως και η ζωή αυτή, το ουράνιο τόξο είναι απατηλό.

Μόνο όταν επιτέλους δούμε μέσα από το πέπλο αυτής της φαινομενικά πεπερασμένης πραγματικότητας θα αντιληφθούμε την άπειρη και πανταχού παρούσα στοργική ευφυΐα που διαποτίζει τα πάντα – την Ανώτατη Θεϊκή Συνείδηση. Το να βλέπουμε μέσα από το πέπλο είναι σα να παίρνουμε την προσοχή μας μακριά από το ουράνιο τόξο (δημιουργία) και να ατενίζουμε προς αυτό που δημιουργεί το ουράνιο τόξο: τον Ήλιο (τον δημιουργό).

Ουσιαστικά το ουράνιο τόξο δεν είναι παρά μια προβολή. Αποτελείται από φως, αλλά δεν είναι φως στην πρωτογενή του μορφή. Έχει διαχωρίσει τον εαυτό του κι έχει έτσι δημιουργήσει κάτι αναμφισβήτητα όμορφο. Αλλά αν ψάξουμε για την πηγή της ομορφιάς, πρέπει να σηκώσουμε τα κεφάλια μας και να δούμε από πού ακτινοβολεί το φως. Τότε, μια καθαρότερη μορφή φωτός θα αγγίξει τα μάτια και τις καρδιές μας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτό το αγνό καθαρό φως είναι που δημιουργεί μια αγνή καθαρή πραγματικότητα. Μόνο όταν το μυαλό μας σταματήσει να εκτοξεύει σκιές και συγχρονιστεί πλήρως με την καθαρή συχνότητα και δόνηση του φωτός αυτού – το οποίο είναι η πρωτογενής ουσία της συνείδησής μας – μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή την καθαρή πραγματικότητα ως πραγματικότητά μας. Κάποιοι το αποκαλούν επίγειο παράδεισο ή Νέα Γη. Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό είναι διαθέσιμο σε μας εδώ και τώρα. Το μέλλον είναι μια αυταπάτη της σκέψης. Ο παράδεισος μας περιμένει τώρα, πίσω από το πέπλο των σκέψεων και της αμφιβολίας, της δυσπιστίας και του φόβου, που θολώνουν την αντίληψή μας κάθε λεπτό. Δε χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο μελλοντικό χρόνο για να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από την απάτη.

Κάθε λεπτό φέρει τη δυνατότητα της συνειδητοποίησής μας ότι μπορούμε να απελευθερωθούμε από όλες τις διαστρεβλωτικές ιδέες  και πιστεύω και να λάβουμε την ακτινοβολούσα ομορφιά της Θεϊκής Πραγματικότητας· η Αλήθεια του Θεού, η Γη της Επαγγελίας, η Νέα Γη. Μπορούμε να βγούμε από τις σκιές που δημιουργήσαμε με τις σκέψεις μας – μόνο τις σκέψεις – εδώ και τώρα, αν αυτό είναι που επιθυμούμε αληθινά. Δεν πρέπει να φανταζόμαστε τι θα μπορούσαμε να βιώσουμε, και θα ήταν σοφό να μην περιμένουμε τίποτα. Χρειάζεται μόνο να χαλαρώσουμε, να εμπιστευθούμε και να κρατήσουμε το μυαλό μας καθαρό από ιδέες ή σκέψεις, ώστε να μπορούμε να δούμε καθαρά πώς ακριβώς είναι η πραγματικότητα, απελευθερωμένη από όλες τις πνευματικές διαταράξεις.

 

Alexander Bell

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s