Οι Επιστήμονες Χρησιμοποιούν Εμφυτεύματα Εγκεφάλου για να Διαβάσουν το Μυαλό των Ασθενών

Joe Allen 21/7/2021

Από τη blogger: άρθρα σχετικά με την ΤΝ παρουσιάζονται σε αυτό το blog με σκοπό να θέσουν τον αναγνώστη σε επαγρύπνηση για το τι συντελείται μέσα σε εργαστήρια, μέσα σε μυαλά που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και μέσα σε ψυχές (υποθέτοντας ότι διαθέτουν). Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στις ζωές μας και θα κάνει τη διαβίωση του Ανθρώπου καλύτερη, εφόσον το control της είναι σε χέρια σοφών πνευμάτων. Ο μετάνθρωπος δεν είναι παράγωγο της τεχνολογίας αλλά της πνευματικής ανέλιξης.


Πέρυσι, ο Έλον Μασκ προέβλεψε ότι το εμφύτευμα εγκεφάλου neuralink θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στους ανθρώπους να παρακάμψουν την ανθρώπινη γλώσσα. Με μια χούφτα εισερχόμενα στον εγκέφαλό τους τσιπ που τροφοδοτούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι χρήστες του Neuralink θα μπορούσαν να συνομιλήσουν μόνο με τις σκέψεις τους. Η ποίηση και η λειτουργία θα μετατρέπονταν σε ένα συναισθηματικό χόμπι, όπως το ψήσιμο ζαχαρωτών.

«Κατ ‘αρχήν, θα είστε σε θέση να επικοινωνήσετε ιδέες πολύ γρήγορα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια», είπε ο Μασκ  στον Joe Rogan. «Και η γλώσσα θα — δεν είμαι σίγουρος τι θα συνέβαινε στη γλώσσα … [Αλλά] πραγματικά, στις πρώτες εκδόσεις το μόνο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να λύσουμε εγκεφαλικές βλάβες.»

Πολλοί χλεύαζαν εκείνη την εποχή, όπως έκαναν όταν ο Μασκ υπαινίχθηκε την ιδέα ενός αυτοοδηγούμενου Τέσλα. Σήμερα, μια γρήγορη ματιά γύρω από τον αυτοκινητόδρομο 405 στο Λος Άντζελες παρέχει αποδείξεις ότι τα όνειρα ενός δισεκατομμυριούχου μπορούν γρήγορα να γίνουν η πραγματικότητα του κόσμου – ακόμα και αν μερικά μοντέλα πρέπει να σκάσουν στις φλόγες για να φτάσουν εκεί.

Στις 14 Ιουλίου, ο στόχος της νευρο-τηλεπάθειας του μετανθρώπου ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, χάρη σε μια σημαντική ανακάλυψη από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Νευροεπιστήμονες εμφύτευσαν χειρουργικά μια υποσκληρίδιο συστοιχία ηλεκτροδίων στην επιφάνεια του εγκεφάλου ενός θύματος εγκεφαλικού επεισοδίου. Για 81 εβδομάδες, διοχέτευαν τα σήματα του αισθητηριακού φλοιού του σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιώντας την προγνωστική ισχύ των αλγορίθμων ως ένα είδος αυτόματης ολοκλήρωσης, η ομάδα ήταν σε θέση να μεταφράσει σε κείμενο με εξαιρετική ακρίβεια τις προσπάθειες του υποκειμένου να μιλήσει.

Αν και προς το παρόν περιορίζεται σε ένα λεξιλόγιο 50 λέξεων, ο σιωπηλός ασθενής είναι σε θέση να ενώσει πλήρεις προτάσεις, οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο. Κάποια συμβολικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: «Εδώ είναι ο υπολογιστής μου», «Η οικογένειά μου είναι πολύ χαλαρή», «Έχουν πίστη» και «Η πίστη είναι καλή».

Αυτό το πείραμα υποστηρίχθηκε από το Project Steno, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Facebook. Ένας από τους ευρύτερους στόχους του έργου ήταν η δημιουργία ενός μη επεμβατικού κράνους που θα μπορούσε να μετατρέψει τις σκέψεις του μέσου χρήστη σε ψηφιακές πληροφορίες. Αν και τα Εργαστήρια Πραγματικότητας του Facebook αποφάσισαν να θέσουν αυτό το κάλυμμα εγκεφάλου μαζικής αγοράς σε αναμονή προς το παρόν, οι μηχανικοί γιορτάζουν το νευροπροσθετικό εμφύτευμα UCSF ως ένα νέο «ορόσημο» στη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή.

Ο ηγέτης του πειράματος, νευροεπιστήμονας Έντουαρντ Τσανγκ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Έχουμε μάθει τόσα πολλά για το πώς επεξεργάζεται η ομιλία στον εγκέφαλο [την τελευταία δεκαετία], αλλά μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια η πρόοδος στη μηχανική μάθηση μας επέτρεψε να φτάσουμε σε αυτό το βασικό ορόσημο», ανέφερε. «Οι συμβουλές και η χρηματοδότηση μηχανικής μάθησης του Facebook επιτάχυναν πραγματικά την πρόοδό μας».

Τα αποτελέσματα του Τσανγκ δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί στο Neuralink ανυπομονούν να ανακοινώσουν την επόμενη ανακάλυψη τους στον αγώνα για τη δημιουργία μιας ελίτ cyborg.

Από την επούλωση στην ενίσχυση

Ανεξάρτητα από το αν η επεμβατική διαδικασία του Τσανγκ μπορεί να αναπαραχθεί με συνέπεια, το μομέντουμ πίσω από αυτήν είναι αδιάψευστη. Σύμφωνα με τον κυρίαρχο μύθο στη Σίλικον Βάλεϊ και διάφορα ακαδημαϊκά προγράμματα, η τεχνολογία μπορεί τελικά να θεραπεύσει αυτό που μας πονάει. Τα εμφυτεύματα εγκεφάλου θα θεραπεύσουν τη βλάβη του εγκεφαλικού επεισοδίου, την παράλυση, τους τραυματισμούς, θα καταπραΰνουν ακόμη και συναισθηματικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Πολύ πέρα από την ιατρική περίθαλψη, ωστόσο, οι υποστηρικτές της πλήρους επαύξησης σκοπεύουν να ξεπεράσουν την ίδια την ανθρώπινη κατάσταση.

Από όλους τους μετανθρωπιστές σε υψηλές θέσεις, ο Έλον Μασκ είναι ίσως ο πιο διάσημος. Τον περασμένο Απρίλιο, αιφνιδίασε τον ανυποψίαστο κόσμο με ένα βίντεο ενός πιθήκου μακάκου που έπαιζε MindPong χρησιμοποιώντας δύο τσιπ Neuralink που εισάχθηκαν με τρύπες στον εγκέφαλό του. Ενώ το επόμενο προγραμματισμένο βήμα του Neuralink θα είναι η θεραπεία εκφυλιστικών εγκεφαλικών παθήσεων στους ανθρώπους, ο Μασκ έχει πει πολλές φορές ότι ο απώτερος στόχος του είναι η γνωστική ενίσχυση και η συμβίωση ανθρώπου-ΤΝ.

Η βιασύνη του μεγιστάνα πηγάζει από την πεποίθηση ότι η ΤΝ σύντομα θα ξεπεράσει την ελαττωματική ανθρώπινη γνώση, όπως έχουμε ήδη δει με τους πρωταθλητές του «Go»,  τη διάγνωση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, τη διαχείριση αποθήκης της Amazon και τις εναέριες προσομοιώσεις κυνομαχίας.

«Με την πάροδο του χρόνου, πιστεύω ότι πιθανότατα θα δούμε μια στενότερη συγχώνευση βιολογικής νοημοσύνης και ψηφιακής νοημοσύνης», δήλωσε ο Μασκ σε πλήθος στο Ντουμπάι. «Έχει να κάνει κυρίως με το εύρος ζώνης, την ταχύτητα της σύνδεσης μεταξύ του εγκεφάλου σας και της ψηφιακής έκδοσης του εαυτού σας.» Καλύτερα να βιαστεί, γιατί υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός.

Η Blackrock Neurotech έχει αναμφισβήτητα σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη νευροπρόθεση, τουλάχιστον όσον αφορά τις ιατρικές εφαρμογές. Η εταιρεία παρείχε ένα βασικό συστατικό για την ανακάλυψη του UCSF. «Τριάντα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν μια εμφυτευμένη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», υπερηφανεύεται ο ιστότοπός τους. «Είκοσι οκτώ από αυτούς χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Μπλάκροκ.»

«Με το μεγαλύτερο χρόνιο εμφύτευμα να είναι πάνω από έξι χρόνια, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το BCI να λειτουργήσει για εκατομμύρια – σήμερα!» αναφέρει η αρχική σελίδα της ιστοσελίδας. «Και αύριο μπορούμε να στοχεύσουμε να κάνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να περπατήσουν, να μιλήσουν, να δουν, να ακούσουν και να νιώσουν ξανά.»

Πέρα από την ιατρική, ο Kernel είναι ένας από τους πιο τολμηρούς παίκτες που χρησιμοποιούν διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή αποκλειστικά για γνωστική ενίσχυση. Επί του παρόντος, η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο μη επεμβατικά κρανία που παρακολουθούν τη νευρολογική δραστηριότητα για τη βελτιστοποίηση της ανθρώπινης απόδοσης. Το Kernel Flow χρησιμοποιεί φασματοσκοπία σχεδόν υπέρυθρης ακτινοβολίας για τη μέτρηση της ροής του αίματος.  Το Kernel Flux χρησιμοποιεί μαγνητόμετρα για την παρακολούθηση των ηλεκτρομαγνητικών διακυμάνσεων του εγκεφάλου.

Αυτά τα κράνη μπορούν να έχουν πολυάριθμες εφαρμογές βιοανάδρασης, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής και αθλητικής απόδοσης, αυξημένη εστίαση κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και συγχρονισμό μεταξύ εγκεφάλων. Πριν από δύο εβδομάδες, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Statespace για την παραγωγή υπεράνθρωπων παικτών βιντεοπαιχνιδιών.

Μέχρι το 2030, ο ιδρυτής της Kernel, Bryan Johnson, στοχεύει να βάλει ένα κράνος εγκεφάλου σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό. Όπως και ο Μασκ, είναι πεπεισμένος ότι η απλή ανθρωπότητα θα χρειαστεί ένα ευρύ φάσμα εργαλείων βελτίωσης για να παραμείνει ενεργή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – επειδή οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει καλύτερα.

Η αναζήτηση της επιτάχυνσης της ανθρώπινης εξέλιξης

Ως θρησκευτική φιλοσοφία, ο υπερανθρωπισμός βλέπει την τεχνολογική επαύξηση ως ηθικό καθήκον. Ξεκινά με την αναζήτηση να ξεπεραστούν οι ασθένειες, τα γηρατειά και ο θάνατος, και τελειώνει με κάτι σαν το χριστιανικό όραμα της ανθρώπινης τελειότητας και αθανασίας.

Είναι υποτιμημένο το γεγονός ότι πολλοί υπεράνθρωποι δεν είναι άθεοι. Μερικοί βλέπουν την τεχνολογία ως έναν τρόπο να συνειδητοποιήσουν το εξελισσόμενο σχέδιο του Θεού – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αλλάζει αμετάκλητα την ανθρώπινη μορφή ή αντικαθιστά εντελώς τους ανθρώπους με επεικονίσεις.

Στηριζόμενος στους πυλώνες της γονιδιακής επεξεργασίας, της βιονικής τροποποίησης, της νευρο-βελτίωσης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, ο υπεράνθρωπος είναι ένα ακόμη όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο. Φυσικά, αυτές οι εκτεταμένες φιλοδοξίες προσκαλούν αποστροφή και γελοιοποίηση από τους φυσιολογικούς ανθρώπους.

Ίσως το πιο σημαντικό, η ανθρώπινη τελειότητα έχει αποδειχθεί πάντα ένα αδύνατο όνειρο. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να μην έχει σημασία, ωστόσο, καθώς ισχυροί άνθρωποι οδηγούνται να επιδιώξουν μεγάλα οράματα και σκοπεύουν να μας παρασύρουν.

Το πείραμα εμφυτεύματος εγκεφάλου UCSF του Τσανγκ δείχνει ότι ορισμένες πτυχές της υπεράνθρωπης όρασης είναι ήδη προσβάσιμες. Η τεχνολογία παρέχει θαυματουργές δυνάμεις. Ακόμα κι αν το ανοσοποιητικό σύστημα του υποκειμένου τελικά απορρίπτει τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι του (όπως είναι αρκετά συνηθισμένο), προς το παρόν είναι σε θέση να κάνει κάτι που για σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν αδύνατο: να εκφράσει άμεσα τις σκέψεις του με λόγια.

Μια από τις πιο συγκινητικές φράσεις που είναι σε θέση να μεταδώσει είναι, «Σε χρειάζομαι». Αν και η μελέτη δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτό, φαντάζομαι ότι είπε αμέσως, «Ευχαριστώ». Ωστόσο, η πρόοδος δεν θα σταματήσει σε αυτό το συγκινητικό σενάριο. Ποτέ δεν το κάνει.

Οι πρώτοι υπολογιστές αναπτύχθηκαν από στρατιωτική ανάγκη. Σήμερα, περισσότεροι από έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν περιστασιακά  smartphones για να ενισχύσουν τη μνήμη και τη γνώση, σα να υπήρχαν πάντα. Οι επεμβάσεις αλλαγής φύλου πρωτοστάτησαν στην τροφοδοσία προβληματικών ψυχών που δεν έβλεπαν άλλη επιλογή. Τώρα η ορμονοθεραπεία είναι στη μόδα και ακόμη και τα παιδιά πείθονται να το δοκιμάσουν.

Είναι θέμα χρόνου να δούμε προσπάθειες χρήσης εκλεκτικών εμφυτευμάτων εγκεφάλου για τη δημιουργία επίλεκτων μαθηματικών και υπερστρατιωτών. Ξανά και ξανά μας επαναλαμβάνουν ότι αυτός ο νέος κόσμος είναι «αναπόφευκτος». Ίσως και να είναι έτσι, όχι όμως επειδή ο Θεός ή η φύση το θεώρησαν έτσι. Ο υπερανθρωπισμός είναι αναπόφευκτος για τον ίδιο λόγο που ο πόλεμος είναι πάντα επικείμενος: επειδή κάποιος με αρκετή δύναμη θέλει να συμβεί.

πηγή

https://thefederalist.com/2021/07/21/scientists-are-using-brain-implants-to-read-patients-minds-and-you-might-be-next/Τα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το blog αποτελούν κατά κύριο λόγο παραίνεση προς τον αναγνώστη να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι κατανόησης και αναζήτησης. Η Διάκριση είναι το πρώτο βήμα της Κυριαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή του να πιστεύει ή να διερευνά ασταμάτητα.


Τα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το blog αποτελούν κατά κύριο λόγο παραίνεση προς τον αναγνώστη να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι κατανόησης και αναζήτησης. Η Διάκριση είναι το πρώτο βήμα της Κυριαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή του να πιστεύει ή να διερευνά ασταμάτητα.

One comment

  1. Η ΝΤΠ αποδεικνύει περα πασης αμφιβολιας οτι το χρημα δινει υπερεξουσιες σε λαθος κατευθυνση..
    Να ευχηθουμε ο Αγιος Πουτιν να ξεκαθαρισει πληρως τον βαλτο..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s