BlackRock και Παγκόσμια Ενεργειακή Κρίση

William Engdahl 24/11/2022


Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι από μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα να αυξάνονται ταυτόχρονα και ακόμη και να αναγκάζουν το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, όπως χημικά ή αλουμίνιο ή χάλυβα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ΕΕ επέμειναν ότι όλα οφείλονται στις στρατιωτικές ενέργειες του Πούτιν και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν ισχύει. Η ενεργειακή κρίση είναι μια από καιρό σχεδιασμένη στρατηγική των δυτικών εταιρικών και πολιτικών κύκλων για τη διάλυση των βιομηχανικών οικονομιών στο όνομα μιας δυστοπικής Πράσινης Ατζέντας. Αυτό έχει τις ρίζες του στην περίοδο πολύ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της δράση στην Ουκρανία.

Η Blackrock πιέζει το ESG

Τον Ιανουάριο του 2020, την παραμονή των οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών lockdown λόγω covid, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, Larry Fink της Blackrock, εξέδωσε επιστολή προς συναδέλφους και διευθύνοντες συμβούλους της Wall Street σχετικά με το μέλλον των επενδυτικών ροών. Στο έγγραφο, με τον μετριοπαθή τίτλο «A Fundamental Reshaping of Finance» («Μια Θεμελιώδης Αναδιαμόρφωση των Οικονομικών»), ο Φινκ, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια τότε υπό διαχείριση, ανακοίνωσε μια ριζική αποχώρηση για εταιρικές επενδύσεις. Τα χρήματα θα «γίνονταν πράσινα». Στην επιστολή του για το 2020 ο Φινκ δήλωσε:

«Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι οι περισσότεροι αναμένουν – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή κεφαλαίων… Ο κλιματικός κίνδυνος είναι ο επενδυτικός κίνδυνος». Περαιτέρω δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους επενδυτές πελάτες της Blackrock, ο Fink παρουσίασε τη νέα ατζέντα για επενδύσεις κεφαλαίου. Δήλωσε ότι η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις υψηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το κάρβουνο, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα εξετάσει νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει την προσήλωσή τους στη «βιωσιμότητα» της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Ο Φινκ κατέστησε σαφές ότι το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο θα αρχίσει να αποεπενδύει σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.  «Με την πάροδο του χρόνου», έγραψε ο Fink, «οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές και, με τη σειρά τους, υψηλότερο κόστος κεφαλαίου». Πρόσθεσε ότι: «Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών… βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης της χρηματοδότησης».

Από εκείνο το σημείο και μετά, η λεγόμενη επένδυση ESG έχει γίνει μόδα μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών της Wall Street και των επενδυτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard, τιμωρώντας εταιρείες που εκπέμπουν CO2, όπως η ExxonMobil. Αυτή είναι η δύναμη της Blackrock. Η Fink κατάφερε επίσης να αποκτήσει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil που δεσμεύονται να τερματίσουν τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Michael Buholzer

Η επιστολή Φινκ τον Ιανουάριο του 2020 ήταν μια κήρυξη πολέμου από τη μεγάλη οικονομία εναντίον της συμβατικής βιομηχανίας ενέργειας.  Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Ειδικής Ομάδας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD) και έχει υπογράψει το PRI των Ηνωμένων Εθνών – Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις, ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και προωθεί επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας τα εξαιρετικά διεφθαρμένα κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και Σχετικούς με τη Διακυβέρνηση παράγοντες σε επενδυτικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος των πλαστών δεδομένων για το ESG μιας εταιρείας. Επίσης, η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού του 2019 που υποστηρίζει τα καθεστώτα τιμολόγησης του άνθρακα. Η BlackRock το 2020 εντάχθηκε επίσης στη Δράση για το Κλίμα 100 (Climate Action 100), έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδύσεων που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Με εκείνη τη μοιραία επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Ιανουάριο του 2020, ο Larry Fink ξεκίνησε μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τρισεκατομμυρίων δολαρίων.  Συγκεκριμένα, την ίδια χρονιά ο Fink της BlackRock διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του δυστοπικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, το εταιρικό και πολιτικό πλέγμα της Ατζέντας μηδενικού άνθρακα των Ηνωμένων Εθνών 2030. Τον Ιούνιο του 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν πλαίσιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Θεματολογίου 2030.  Το WEF διαθέτει μια πλατφόρμα στρατηγικής νοημοσύνης που περιλαμβάνει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.

Στην επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του 2021, ο Fink διπλασίασε την επίθεση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. «Δεδομένου του πόσο κεντρική θα είναι η ενεργειακή μετάβαση στις προοπτικές ανάπτυξης κάθε εταιρείας, ζητάμε από τις εταιρείες να αποκαλύψουν ένα σχέδιο για το πώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα είναι συμβατό με μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών», έγραψε ο Fink. Ένας άλλος αξιωματικός της BlackRock είπε σε ένα πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο, «όπου πάει η BlackRock, θα ακολουθήσουν και άλλοι». 

Σε δύο μόλις χρόνια, μέχρι το 2022 εκτιμάται ότι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχει αποχωρήσει από επενδύσεις στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Η εξόρυξη πετρελαίου είναι μια ακριβή επιχείρηση και η διακοπή των εξωτερικών επενδύσεων από την BlackRock και άλλους επενδυτές της Wall Street προμηνύει τον αργό θάνατο του κλάδου.

Μπάιντεν – Ένας πρόεδρος της BlackRock;

Στις αρχές της τότε αδιάφορης προεδρικής του υποψηφιότητας, ο Μπάιντεν είχε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στα τέλη του 2019 με τον Φινκ, ο οποίος φέρεται να είπε στον υποψήφιο ότι «Είμαι εδώ για να βοηθήσω». Μετά τη μοιραία συνάντησή του με τον Φινκ της BlackRock, ο υποψήφιος Μπάιντεν ανακοίνωσε: «Θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα…» Τον Δεκέμβριο του 2020, ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, διόρισε τον Παγκόσμιο Επικεφαλής Βιώσιμων Επενδύσεων της BlackRock, Μπράιαν Ντις (Brian Deese), βοηθό του Προέδρου και διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Εδώ, ο Deese, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο για τον Obama στη σύνταξη της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, διαμόρφωσε ήσυχα τον πόλεμο του Μπάιντεν για την ενέργεια.

Αυτό ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο άνθρωπος του Φινκ, Ντις, ήταν ενεργός στο να δώσει στον νέο πρόεδρο Μπάιντεν μια λίστα με μέτρα κατά του πετρελαίου που θα υπογράψει με εκτελεστικό διάταγμα από την πρώτη ημέρα τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο του τεράστιου αγωγού πετρελαίου Keystone XL που θα έφερνε 830.000 βαρέλια την ημέρα από τον Καναδά μέχρι τα διυλιστήρια του Τέξας και τη διακοπή τυχόν νέων μισθώσεων στο Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ANWR). Ο Μπάιντεν επανήλθε επίσης στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που είχε διαπραγματευτεί ο Ντις για τον Ομπάμα το 2015 και ο Τραμπ ακύρωσε.

Την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν ξεκίνησε μια αλλαγή του λεγόμενου «Κοινωνικού Κόστους του Άνθρακα» που επιβάλλει τιμωρητικά 51 δολάρια/ τόνο CO2 στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η μία κίνηση, που θεσπίστηκε υπό καθαρά εκτελεστική εξουσία χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, συνεπάγεται καταστροφικό κόστος για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, μια χώρα που μόλις δύο χρόνια πριν ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Θανάτωση της δυναμικότητας των διυλιστηρίων

Ακόμη χειρότερα, οι επιθετικοί περιβαλλοντικοί κανόνες του Μπάιντεν και οι επενδυτικές εντολές της BlackRock ESG σκοτώνουν την ικανότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ. Χωρίς διυλιστήρια δεν έχει σημασία πόσα βαρέλια πετρελαίου παίρνετε από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου. Τα δύο πρώτα χρόνια της Προεδρίας Μπάιντεν οι ΗΠΑ έκλεισαν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα της δυναμικότητας διύλισης βενζίνης και ντίζελ, μερικά λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης covid, της ταχύτερης πτώσης στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι διακοπές λειτουργίας είναι μόνιμες. Το 2023 μια πρόσθετη χωρητικότητα 1,7 εκατομμυρίων bpd (Barrels Per Day: Βαρέλια Ημερησίως) πρόκειται να κλείσει ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης της BlackRock και της Wall Street ESG και των κανονισμών του Μπάιντεν.

Επικαλούμενος τη βαριά αποεπένδυση της Wall Street στο πετρέλαιο και τις πολιτικές κατά του πετρελαίου του Μπάιντεν, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron τον Ιούνιο του 2022 δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν ποτέ άλλο νέο διυλιστήριο.

Τον Larry Fink, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, συνοδεύει η ΕΕ της οποίας η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαβόητα διεφθαρμένη Ursula von der Leyen, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του WEF το 2019 για να γίνει επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ. Η πρώτη σημαντική πράξη της στις Βρυξέλλες ήταν να προωθήσει την ευρωπαϊκή εφαρμογή για Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα προσαρμοσμένη στην Ατζέντα 55. Αυτό έχει επιβάλει σημαντικούς φόρους άνθρακα και άλλους περιορισμούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στην ΕΕ πολύ πριν από τις ρωσικές ενέργειες του Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία.  Ο συνδυασμένος αντίκτυπος της ατζέντας ESG του Fink στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στην τρέλα μηδενικού άνθρακα της ΕΕ δημιουργεί τη χειρότερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση στην ιστορία.


πηγή
Τα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το blog αποτελούν κατά κύριο λόγο παραίνεση προς τον αναγνώστη να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι κατανόησης και αναζήτησης. Η Διάκριση είναι το πρώτο βήμα της Κυριαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή του να πιστεύει ή να διερευνά ασταμάτητα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s