Ο Παγκόσμιος Νότος Γεννά Ένα Νέο Σύστημα Πληρωμών που Αλλάζει το Παιχνίδι

Pepe Escobar 30/11/2022

Αμφισβητώντας το δυτικό νομισματικό σύστημα, η Οικονομική Ένωση της Ευρασίας οδηγεί τον Παγκόσμιο Νότο προς ένα νέο κοινό σύστημα πληρωμών για να παρακάμψει το δολάριο ΗΠΑ.

Η Οικονομική Ένωση ευρασίας (EAEU) επιταχύνει τον σχεδιασμό ενός κοινού συστήματος πληρωμών, το οποίο συζητείται στενά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με τους Κινέζους υπό την εποπτεία του Sergey Glazyev, υπουργού της EAEU που είναι αρμόδιος για την ολοκλήρωση και τη μακροοικονομία.

Μέσω του ρυθμιστικού της φορέα, της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (ΕΟΚ), η EAEU μόλις επέκτεινε μια πολύ σοβαρή πρόταση στα έθνη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) τα οποία, κυρίως, βρίσκονται ήδη στο δρόμο για να μετατραπούν σε BRICS+: ένα είδος G20 του Παγκόσμιου Νότου.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει μια ενιαία κάρτα πληρωμής – σε άμεσο ανταγωνισμό με τη Visa και τη Mastercard – συγχωνεύοντας το ήδη υπάρχον ρωσικό MIR, το UnionPay της Κίνας, το RuPay της Ινδίας, το Elo της Βραζιλίας και άλλα.

Αυτό θα αποτελέσει άμεση πρόκληση για το δυτικό (και επιβεβλημένο) νομισματικό σύστημα, κατά μέτωπο. Και έρχεται μετά τα τακούνια των μελών των BRICS που ήδη συναλλάσσονται με το διμερές τους εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και παρακάμπτουν το δολάριο ΗΠΑ.

Αυτή η ένωση EAEU-BRICS ήταν από καιρό στα σκαριά – και τώρα θα κινηθεί επίσης προς την κατεύθυνση μιας περαιτέρω γεωοικονομικής συγχώνευσης με τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Η EAEU ιδρύθηκε το 2015 ως τελωνειακή ένωση της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, στην οποία προσχώρησαν ένα χρόνο αργότερα η Αρμενία και η Κιργιζία. Το Βιετνάμ είναι ήδη εταίρος ελεύθερων συναλλαγών της ΕΑΟΕ και πρόσφατα κατοχυρωμένο μέλος της SCO το Ιράν επιτυγχάνει επίσης συμφωνία.

Η EAEU έχει σχεδιαστεί για την εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών. Η Ουκρανία θα ήταν μέλος της EAEU αν δεν υπήρχε το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 με εγκέφαλο την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Βλαντιμίρ Κοβαλιόφ, σύμβουλος του προέδρου της ΕΟΚ, τα συνόψισε όλα στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.  Το επίκεντρο είναι η δημιουργία μιας κοινής χρηματοπιστωτικής αγοράς και η προτεραιότητα είναι να αναπτυχθεί ένας κοινός «χώρος ανταλλαγής»: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και τώρα οι εργασίες επικεντρώνονται σε τομείς όπως οι τράπεζες, οι ασφάλειες και το χρηματιστήριο».

Σύντομα θα συσταθεί νέος ρυθμιστικός φορέας για το προτεινόμενο κοινό χρηματοπιστωτικό σύστημα EEU-BRICS.

Εν τω μεταξύ, η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΑΟΕ και των χωρών BRICS αυξήθηκε 1,5 φορές μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το μερίδιο των BRICS στον συνολικό κύκλο εργασιών εξωτερικού εμπορίου της EAEU έχει φτάσει το 30%, αποκάλυψε ο Kovalyov στο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS την περασμένη Δευτέρα στη Μόσχα:

«Συνιστάται να συνδυαστούν οι δυνατότητες των οργανισμών μακροοικονομικής ανάπτυξης των χωρών BRICS και της EAEU, ιδίως της Τράπεζας Νέας Ανάπτυξης των χωρών BRICS, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB), καθώς και των εθνικών αναπτυξιακών οργανισμών. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη συνεργιστικού αποτελέσματος και τη διασφάλιση σύγχρονων επενδύσεων σε βιώσιμες υποδομές, καινοτόμο παραγωγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

Εδώ βλέπουμε για άλλη μια φορά την προωθούμενη σύγκλιση όχι μόνο των χωρών BRICS και της EAEU, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν ενεργά σε έργα στο πλαίσιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού υπό την ηγεσία της Κίνας, ή Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).


Σταματώντας την Εποχή της Λεηλασίας

Σαν να μην άλλαξαν αρκετά όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει το διακύβευμα ζητώντας ένα νέο διεθνές σύστημα πληρωμών βασισμένο στο blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα.

Το σχέδιο για ένα τέτοιο σύστημα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 1ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ στο Μπισκέκ.

Στο φόρουμ, η EAEU ενέκρινε σχέδιο συμφωνίας για τη διασυνοριακή τοποθέτηση και κυκλοφορία κινητών αξιών στα κράτη μέλη και τροποποίησε τους τεχνικούς κανονισμούς.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να οργανωθεί η ατζέντα μιας κρίσιμης συνεδρίασης του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου στη Μόσχα. Ο Πούτιν θα είναι εκεί – αυτοπροσώπως. Και δεν υπάρχει τίποτα που θα ήθελε περισσότερο από το να κάνει μια ανακοίνωση που θα άλλαζε το παιχνίδι.

Όλες αυτές οι κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συνδέονται με το ταχέως αυξανόμενο, αλληλένδετο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Ιράν: από την προσπάθεια της Ρωσίας να κατασκευάσει νέους αγωγούς που εξυπηρετούν την κινεζική αγορά της – έως τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν που συζητούν μια ένωση φυσικού αερίου τόσο για εγχώριες προμήθειες όσο και για εξαγωγές, ειδικά στον κύριο πελάτη κίνα.

Αργά αλλά σταθερά, αυτό που αναδύεται είναι η Μεγάλη Εικόνα ενός ανεπανόρθωτα κατακερματισμένου κόσμου που διαθέτει ένα σύστημα διπλού εμπορίου/κυκλοφορίας: το ένα θα περιστρέφεται γύρω από τα απομεινάρια του συστήματος δολαρίου, το άλλο θα χτίζεται με επίκεντρο τη σύνδεση των BRICS, EAEU και SCO.

Προχωρώντας παραπέρα, η πρόσφατη αξιολύπητη μεταφορά που επινοήθηκε από ένα χυδαίο αφεντικό ευρωκρατών: η «ζούγκλα» ξεφεύγει από τον «κήπο» με εκδίκηση. Είθε το ρήγμα να συνεχιστεί, καθώς ένα νέο διεθνές σύστημα πληρωμών – και στη συνέχεια ένα νέο νόμισμα – θα έχει ως στόχο να σταματήσει οριστικά τη δυτικοκεντρική Εποχή της Λεηλασίας.

πηγήΤα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το blog αποτελούν κατά κύριο λόγο παραίνεση προς τον αναγνώστη να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι κατανόησης και αναζήτησης. Η Διάκριση είναι το πρώτο βήμα της Κυριαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή του να πιστεύει ή να διερευνά ασταμάτητα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s