Η Ηγεμονία των ΗΠΑ και οι Κίνδυνοί της

Xinhua, huaxia 20/2/2023


Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Ι. Πολιτική Ηγεμονία — Ρίχνοντας το βάρος της
II. Στρατιωτική Ηγεμονία — Αλόγιστη Χρήση Βίας
III. Οικονομική Ηγεμονία — Λεηλασία και Εκμετάλλευση
IV. Τεχνολογική Ηγεμονία — Μονοπώλιο και Καταστολή
V. Πολιτιστική Ηγεμονία — Διάδοση ψευδών αφηγήσεων
Συμπέρασμα

Εισαγωγή

Από τότε που έγιναν η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν πιο τολμηρά για να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, να επιδιώξουν, να διατηρήσουν και να καταχραστούν την ηγεμονία, να προωθήσουν την ανατροπή και τη διείσδυση και να διεξάγουν σκόπιμα πολέμους, προκαλώντας βλάβη στη διεθνή κοινότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει ένα ηγεμονικό εγχειρίδιο για να οργανώσουν «έγχρωμες επαναστάσεις», να υποκινήσουν περιφερειακές διαμάχες και ακόμη και να ξεκινήσουν άμεσα πολέμους με το πρόσχημα της προώθησης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσκολλημένες στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει την πολιτική του μπλοκ και πυροδότησαν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Έχει υπερβεί την έννοια της εθνικής ασφάλειας, έχουν καταχραστεί τους ελέγχους των εξαγωγών και έχουν επιβάλει μονομερείς κυρώσεις σε άλλους. Έχουν υιοθετήσει μια επιλεκτική προσέγγιση στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες, χρησιμοποιώντας ή απορρίπτοντάς τους κατά το δοκούν, και έχουν επιδιώξει να επιβάλουν κανόνες που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της διατήρησης μιας «διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες».

Αυτή η έκθεση, παρουσιάζοντας τα σχετικά γεγονότα, επιδιώκει να εκθέσει την κατάχρηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό τομέα και να επιστήσει μεγαλύτερη διεθνή προσοχή στους κινδύνους των πρακτικών των ΗΠΑ για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και την ευημερία όλων των λαών.

Ένα αγόρι στέκεται στα ερείπια που προκλήθηκαν από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Sangin της επαρχίας Helmand, Αφγανιστάν, 23 Αυγούστου 2022. (Φωτογραφία: Σαϊφουραχμάν Σάφι/Xinhua)

Ι. Πολιτική Ηγεμονία – Ρίχνοντας το βάρος της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και καιρό να διαμορφώσουν άλλες χώρες και την παγκόσμια τάξη με τις δικές τους αξίες και το δικό τους πολιτικό σύστημα στο όνομα της προώθησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

◆ Αφθονούν οι περιπτώσεις παρέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Στο όνομα της «προώθησης της δημοκρατίας», οι Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοσαν ένα «Δόγμα Νεο-Μονρόε» στη Λατινική Αμερική, υποκίνησαν «έγχρωμες επαναστάσεις» στην Ευρασία και ενορχήστρωσαν την «Αραβική Άνοιξη» στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, φέρνοντας χάος και καταστροφή σε πολλές χώρες.

Το 1823, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Δόγμα Μονρόε. Ενώ διαλαλούσαν μια «Αμερική για τους Αμερικανούς», αυτό που πραγματικά ήθελαν ήταν μια «Αμερική για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Έκτοτε, οι πολιτικές των διαδοχικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ προς τη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής είναι γεμάτες πολιτικές παρεμβάσεις, στρατιωτικές επεμβάσεις και ανατροπή καθεστώτων. Από την 61χρονη εχθρότητα και τον αποκλεισμό της Κούβας μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε της Χιλής, η πολιτική των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή έχει οικοδομηθεί σε ένα αξίωμα –εκείνοι που υποτάσσονται θα ευημερήσουν. όσοι αντιστέκονται θα χαθούν.

Το έτος 2003 σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς «έγχρωμων επαναστάσεων» – της «Επανάστασης των Ρόδων» στη Γεωργία, της «Πορτοκαλί Επανάστασης» στην Ουκρανία και της «Επανάστασης της Τουλίπας» στο Κιργιστάν. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχθηκε ανοιχτά ότι διαδραμάτισε «κεντρικό ρόλο» σε αυτές τις «αλλαγές καθεστώτος». Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν επίσης στις εσωτερικές υποθέσεις των Φιλιππίνων, εκδιώκοντας τον Πρόεδρο Φερδινάνδο Μάρκος τον πρεσβύτερο το 1986 και τον Πρόεδρο Τζόζεφ Εστράδα το 2001 μέσω των λεγόμενων «Επαναστάσεων Λαϊκής Εξουσίας».

Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Never Give an Inch: Πολεμώντας για την Αμερική που αγαπώ». Αποκάλυψε σε αυτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σχεδιάσει να παρέμβουν στη Βενεζουέλα. Το σχέδιο ήταν να αναγκάσουν την κυβέρνηση Μαδούρο να καταλήξουν σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, να στερήσουν από τη Βενεζουέλα την ικανότητά της να πουλά πετρέλαιο και χρυσό για συνάλλαγμα, να ασκήσουν υψηλή πίεση στην οικονομία της και να επηρεάσουνι τις προεδρικές εκλογές του 2018.

◆ Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους διεθνείς κανόνες. Δίνοντας προτεραιότητα στο προσωπικό τους συμφέρον, οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνθηκαν από τις διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς και έθεσαν το εσωτερικό τους δίκαιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Τον Απρίλιο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διακόψει όλη τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) με τη δικαιολογία ότι ο οργανισμός «υποστηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος καταναγκαστικής άμβλωσης ή ακούσιας στείρωσης». Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την UNESCO δύο φορές το 1984 και το 2017. Το 2017 ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Το 2018, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επικαλούμενες την «προκατάληψη» της οργάνωσης κατά του Ισραήλ και την αποτυχία αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς για να επιδιώξουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη προηγμένων όπλων. Το 2020, ανακοίνωσαν την αποχώρηση από τη Συνθήκη ανοικτών ουρανών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσαν επίσης εμπόδιο στον έλεγχο των βιολογικών όπλων, αντιτιθέμενες στις διαπραγματεύσεις για ένα πρωτόκολλο επαλήθευσης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) και εμποδίζοντας τη διεθνή επαλήθευση των δραστηριοτήτων των χωρών που σχετίζονται με τα βιολογικά όπλα. Ως η μόνη χώρα που διαθέτει απόθεμα χημικών όπλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει την καταστροφή των χημικών όπλων και παρέμειναν απρόθυμες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Έχουν καταστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πραγματοποίηση «ενός κόσμου χωρίς χημικά όπλα».

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν μικρούς συνασπισμούς μέσω του συμμαχικού τους συστήματος. Έχουν επιβάλει μια «Στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συγκεντρώνοντας αποκλειστικούς συλλόγους όπως οι Five Eyes, οι Quad και AUKUS και αναγκάζοντας τις περιφερειακές χώρες να πάρουν θέση. Τέτοιες πρακτικές έχουν ουσιαστικά ως στόχο να δημιουργήσουν διχασμό στην περιοχή, να πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις και να υπονομεύσουν την ειρήνη.

◆ Οι ΗΠΑ κρίνουν αυθαίρετα τη δημοκρατία σε άλλες χώρες και κατασκευάζουν ένα ψευδές αφήγημα «δημοκρατίας εναντίον αυταρχισμού» για να υποκινήσουν την αποξένωση, τη διαίρεση, την αντιπαλότητα και την αντιπαράθεση. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν την πρώτη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», η οποία προκάλεσε κριτική και αντίθεση από πολλές χώρες για την κοροϊδία του πνεύματος της δημοκρατίας και τη διαίρεση του κόσμου. Τον Μάρτιο του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν μια άλλη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», η οποία παραμένει ανεπιθύμητη και πάλι δεν θα βρει υποστήριξη.

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό όχημα περνάει από την περιοχή Tal Tamr στην ύπαιθρο της επαρχίας Hasakah, στη βορειοανατολική Συρία, 14 Νοεμβρίου 2019. (Στρ/Ξινχουά)

II. Στρατιωτική Ηγεμονία – Αλόγιστη Χρήση Βίας

Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζεται από βία και επέκταση. Από τότε που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1776, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν συνεχώς επέκταση με τη βία: έσφαξαν Ινδιάνους, εισέβαλαν στον Καναδά, διεξήγαγαν πόλεμο εναντίον του Μεξικού, υποκίνησαν τον Αμερικανο-Ισπανικό Πόλεμο και προσάρτησαν τη Χαβάη. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πόλεμοι που είτε προκλήθηκαν είτε ξεκίνησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιελάμβαναν τον Πόλεμο της Κορέας, τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τον Πόλεμο του Κόλπου, τον Πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν, τον Πόλεμο του Ιράκ, τον Πόλεμο της Λιβύης και τον Πόλεμο της Συρίας, καταχρώμενοι τη στρατιωτική ηγεμονία τους για να ανοίξουν το δρόμο για επεκτατικούς στόχους. Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος ετήσιος στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου συνόλου, περισσότερο και από τις 15 χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτό συνδυασμένες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 800 υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις, με 173.000 στρατιώτες ανεπτυγμένους σε 159 χώρες.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Αμερική εισβάλλει: Πώς έχουμε εισβάλει ή έχουμε εμπλακεί στρατιωτικά με σχεδόν κάθε χώρα στη Γη», οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολεμήσει ή εμπλακεί στρατιωτικά με σχεδόν όλες τις 190 χώρες που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη με μόνο τρεις εξαιρέσεις. Οι τρεις χώρες «γλίτωσαν» επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τις βρήκαν στον χάρτη.

◆ Όπως το έθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφίβολα το πιο πολεμοχαρές έθνος στην ιστορία του κόσμου. Σύμφωνα με μια έκθεση του Πανεπιστημίου Tufts, «Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Επέμβασης: Ένα νέο σύνολο δεδομένων για τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, 1776-2019», οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν σχεδόν 400 στρατιωτικές επεμβάσεις παγκοσμίως μεταξύ αυτών των ετών, το 34% των οποίων ήταν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το 23% στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, το 14% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και 13% στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, η στρατιωτική της επέμβαση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική αυξάνεται.

Ο Alex Lo, αρθρογράφος της South China Morning Post, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σπάνια έχουν κάνει διάκριση μεταξύ διπλωματίας και πολέμου από την ίδρυσή τους. Ανέτρεψαν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τον 20ό αιώνα και τις αντικατέστησαν αμέσως με φιλοαμερικανικά καθεστώτα-μαριονέτες. Σήμερα, στην Ουκρανία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, το Πακιστάν και την Υεμένη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τις παλιές τακτικές της διεξαγωγής πολέμων δι’ αντιπροσώπων, χαμηλής έντασης και drones.

◆ Η στρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανθρωπιστικές τραγωδίες. Από το 2001, οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 900.000 ανθρώπους με περίπου 335.000 από αυτούς αμάχους, εκατομμύρια τραυματίες και εκτοπισμένους δεκάδες εκατομμύρια. Ο πόλεμος του Ιράκ το 2003 είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 έως 250.000 θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 16.000 που σκοτώθηκαν άμεσα από τον αμερικανικό στρατό, και άφησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο άστεγους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει 37 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Από το 2012, μόνο ο αριθμός των Σύρων προσφύγων έχει δεκαπλασιαστεί. Μεταξύ 2016 και 2019, 33.584 θάνατοι αμάχων καταγράφηκαν στις συριακές μάχες, συμπεριλαμβανομένων 3.833 νεκρών από βομβιστικές επιθέσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Η Δημόσια Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης (PBS) ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου 2018 ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις μόνο στη Ράκκα σκότωσαν 1.600 Σύρους αμάχους.

Ο πόλεμος δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν κατέστρεψε τη χώρα. Συνολικά 47.000 Αφγανοί πολίτες και 66.000 έως 69.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί που δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν σε αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κατέστρεψε τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης εκεί και βύθισε τον αφγανικό λαό στην ανέχεια. Μετά την «πανωλεθρία της Καμπούλ» το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα παγώσουν περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην αφγανική κεντρική τράπεζα, μια κίνηση που θεωρείται «καθαρή λεηλασία».

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu σχολίασε σε μια συγκέντρωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Συρία, μετέτρεψαν το Αφγανιστάν σε πεδίο οπίου και εργοστάσιο ηρωίνης, έριξαν το Πακιστάν σε αναταραχή και άφησαν τη Λιβύη σε αδιάκοπες πολιτικές αναταραχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ληστέψουν και να υποδουλώσουν τον λαό οποιασδήποτε χώρας με υπόγειους πόρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν επίσης φρικτές μεθόδους στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, του πολέμου του Βιετνάμ, του πολέμου του Κόλπου, του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, του πολέμου στο Αφγανιστάν και του πολέμου του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τεράστιες ποσότητες χημικών και βιολογικών όπλων, καθώς και βόμβες διασποράς, βόμβες αέριου καυσίμου, βόμβες γραφίτη και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις, αμέτρητες απώλειες αμάχων και διαρκή περιβαλλοντική ρύπανση.

III. Οικονομική Ηγεμονία – Λεηλασία και Εκμετάλλευση

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν των προσπαθειών για τη δημιουργία του Συστήματος Bretton Woods, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία, μαζί με το Σχέδιο Μάρσαλ, σχημάτισαν το διεθνές νομισματικό σύστημα με επίκεντρο το δολάριο ΗΠΑ. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καθιερώσει θεσμική ηγεμονία στον διεθνή οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα χειραγωγώντας τα σταθμισμένα συστήματα ψηφοφορίας, τους κανόνες και τις ρυθμίσεις των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της «έγκρισης με πλειοψηφία 85 τοις εκατό» και των εγχώριων εμπορικών νόμων και κανονισμών τους. Εκμεταλλευόμενες το καθεστώς του δολαρίου ως το κύριο διεθνές αποθεματικό νόμισμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν βασικά «seigniorage» (*κυριαρχικά δικαιώματα) από όλο τον κόσμο, και χρησιμοποιώντας τον έλεγχό τους σε διεθνείς οργανισμούς, εξαναγκάζουν άλλες χώρες να υπηρετήσουν την πολιτική και οικονομική στρατηγική της Αμερικής.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται τον παγκόσμιο πλούτο με τη βοήθεια της «νομισματοκοπίας». Κοστίζει μόνο περίπου 17 σεντς για την παραγωγή ενός λογαριασμού 100 δολαρίων, αλλά άλλες χώρες έπρεπε να μαζέψουν 100 δολάρια πραγματικών αγαθών για να αποκτήσουν έναν τέτοιο λογαριασμό. Επισημάνθηκε πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν υπέρογκα προνόμια και ελλείμματα χωρίς στενοχώριες που δημιουργήθηκαν από το δολάριό τους και χρησιμοποίησαν το άχρηστο χαρτονόμισμα για να λεηλατήσουν τους πόρους και τα εργοστάσια άλλων εθνών.

◆ Η ηγεμονία του αμερικανικού δολαρίου είναι η κύρια πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταχράστηκαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική ηγεμονία τους και διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας άλλες χώρες, ειδικά αναδυόμενες οικονομίες, να πληρώσουν το τίμημα. Το 2022, η Fed τερμάτισε την εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική της και στράφηκε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων, προκαλώντας αναταραχή στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και σημαντική υποτίμηση άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ, πολλά από τα οποία έπεσαν σε χαμηλό 20 ετών. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος και των εκροών κεφαλαίων. Αυτό ακριβώς παρατήρησε κάποτε ο υπουργός Οικονομικών του Νίξον, Τζον Κόνναλι, με αυτοϊκανοποίηση αλλά και σαφή ακρίβεια, ότι «το δολάριο είναι δικό μας νόμισμα αλλά δικό σας πρόβλημα».

◆ Με τον έλεγχό τους σε διεθνείς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετους όρους για τη βοήθειά τους σε άλλες χώρες. Προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια στην εισροή κεφαλαίων και την κερδοσκοπία των ΗΠΑ, οι αποδέκτριες χώρες πρέπει να προωθήσουν τη χρηματοπιστωτική ελευθέρωση και να ανοίξουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έτσι ώστε οι οικονομικές πολιτικές τους να ευθυγραμμιστούν με τη στρατηγική της Αμερικής. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, μαζί με τα 1.550 προγράμματα ελάφρυνσης του χρέους που επέκτεινε το ΔΝΤ στις 131 χώρες μέλη του από το 1985 έως το 2014, είχαν τεθεί έως και 55.465 πρόσθετοι πολιτικοί όροι.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστέλλουν εσκεμμένα τους αντιπάλους τους με οικονομικό εξαναγκασμό. Στη δεκαετία του 1980, για να εξαλείψουν την οικονομική απειλή που έθεσε η Ιαπωνία και να ελέγξουν και να χρησιμοποιήσουν την τελευταία στην υπηρεσία του στρατηγικού στόχου της Αμερικής να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση και να κυριαρχήσει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποίησαν την ηγεμονική οικονομική τους δύναμη εναντίον της Ιαπωνίας και συνήψαν τη Συμφωνία της Πλατείας. Ως αποτέλεσμα, το γιεν ωθήθηκε προς τα πάνω και η Ιαπωνία πιέστηκε να ανοίξει τη χρηματοπιστωτική αγορά της και να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η Συμφωνία της Πλατείας επέφερε βαρύ πλήγμα στην αναπτυξιακή δυναμική της ιαπωνικής οικονομίας, αφήνοντας την Ιαπωνία σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε «τρεις χαμένες δεκαετίες».

◆ Η οικονομική και χρηματοπιστωτική ηγεμονία της Αμερικής έχει γίνει γεωπολιτικό όπλο. Διπλασιάζοντας τις μονομερείς κυρώσεις και τη «δικαιοδοσία με μακρύ βραχίονα», οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει εσωτερικούς νόμους όπως ο Διεθνής Νόμος Περί Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης, ο Παγκόσμιος Νόμος Λογοδοσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Magnitsky και ο Νόμος αντιμετώπισης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, και εισήγαγαν μια σειρά εκτελεστικών εντολών για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένες χώρες, οργανισμούς ή άτομα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά ξένων οντοτήτων αυξήθηκαν κατά 933% από το 2000 έως το 2021. Μόνο η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει περισσότερες από 3.900 κυρώσεις, που σημαίνει τρεις κυρώσεις την ημέρα. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ή έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε σχεδόν 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Κίνας, της Ρωσίας, της ΛΔΚ, του Ιράν και της Βενεζουέλας, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» έχουν μετατραπεί σε «Ηνωμένες Πολιτείες Κυρώσεων». Και η «δικαιοδοσία με μακρύ βραχίονα» έχει περιοριστεί σε τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τα μέσα κρατικής εξουσίας τους για να καταστείλουν τους οικονομικούς ανταγωνιστές και να παρέμβουν στις κανονικές διεθνείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για σοβαρή απόκλιση από τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς, για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες καυχώνται εδώ και καιρό.

IV. Τεχνολογική Ηγεμονία – Μονοπώλιο και Καταστολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη άλλων χωρών ασκώντας μονοπωλιακή ισχύ, μέτρα καταστολής και τεχνολογικούς περιορισμούς σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες μονοπωλούν την πνευματική ιδιοκτησία στο όνομα της προστασίας. Εκμεταλλευόμενες την αδύναμη θέση άλλων χωρών, ιδίως των αναπτυσσόμενων, όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη θεσμική κενή θέση σε σχετικούς τομείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη μέσω του μονοπωλίου. Το 1994, οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν τη συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPS), επιβάλλοντας την αμερικανοποιημένη διαδικασία και τα πρότυπα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια προσπάθεια να εδραιώσουν το μονοπώλιό τους στην τεχνολογία.

Στη δεκαετία του 1980, για να περιορίσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών της Ιαπωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την έρευνα «301», δημιούργησαν διαπραγματευτική ισχύ σε διμερείς διαπραγματεύσεις μέσω πολυμερών συμφωνιών, απείλησαν να χαρακτηρίσουν την Ιαπωνία ότι διεξάγει αθέμιτο εμπόριο και επέβαλαν δασμούς αντιποίνων, αναγκάζοντας την Ιαπωνία να υπογράψει τη Συμφωνία Ημιαγωγών ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Ως αποτέλεσμα, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις ημιαγωγών εκδιώχθηκαν σχεδόν πλήρως από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 50% σε 10%. Εν τω μεταξύ, με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών επιχειρήσεων ημιαγωγών εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και άρπαξε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες πολιτικοποιούν, οπλίζουν τεχνολογικά ζητήματα και τα χρησιμοποιούν ως ιδεολογικά εργαλεία. Υπερτονίζοντας την έννοια της εθνικής ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να επιβάλουν κυρώσεις στην κινεζική εταιρεία Huawei, περιόρισαν την είσοδο προϊόντων Huawei στην αγορά των ΗΠΑ, διέκοψαν την προμήθεια τσιπ και λειτουργικών συστημάτων και ανάγκασαν άλλες χώρες να απαγορεύσουν στη Huawei να αναλάβει την κατασκευή τοπικών δικτύων 5G. Μίλησαν ακόμη και για τον Καναδά για αδικαιολόγητη κράτηση της CFO της Huawei Meng Wanzhou για σχεδόν τρία χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατασκευάσει μια σειρά από δικαιολογίες για να πατάξουν τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Κίνας με παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και έχουν βάλει περισσότερες από 1.000 κινεζικές επιχειρήσεις σε λίστες κυρώσεων. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης ελέγχους στη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες αιχμής, ενίσχυσαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές, ενίσχυσαν τον έλεγχο των επενδύσεων, κατέστειλαν τις κινεζικές εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το TikTok και το WeChat και άσκησαν πιέσεις στις Κάτω Χώρες και την Ιαπωνία να περιορίσουν τις εξαγωγές τσιπ και σχετικού εξοπλισμού ή τεχνολογίας στην Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εφαρμόσει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική τους για τους επαγγελματίες της τεχνολογίας που σχετίζονται με την Κίνα. Για να παραγκωνιστούν και να κατασταλούν οι Κινέζοι ερευνητές, από τον Ιούνιο του 2018, η ισχύς της βίζας έχει μειωθεί για Κινέζους φοιτητές που ειδικεύονται σε ορισμένους κλάδους που σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία, έχουν συμβεί επανειλημμένες περιπτώσεις όπου Κινέζοι μελετητές και φοιτητές που πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για προγράμματα ανταλλαγής και σπουδές απορρίφθηκαν αδικαιολόγητα και παρενοχλήθηκαν, και διεξήχθη μεγάλης κλίμακας έρευνα σε Κινέζους μελετητές που εργάζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδραιώνουν το τεχνολογικό τους μονοπώλιο στο όνομα της προστασίας της δημοκρατίας. Δημιουργώντας μικρούς συνασπισμούς στην τεχνολογία, όπως η «συμμαχία τσιπ» και το «καθαρό δίκτυο», οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει ετικέτες «δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην υψηλή τεχνολογία και έχουν μετατρέψει τα τεχνολογικά ζητήματα σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, έτσι ώστε να κατασκευάσουν δικαιολογίες για τον τεχνολογικό αποκλεισμό τους εναντίον άλλων χωρών. Τον Μάιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατολόγησαν 32 χώρες στη Διάσκεψη Ασφάλειας 5G της Πράγας στην Τσεχική Δημοκρατία και εξέδωσαν την Πρόταση της Πράγας σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν τα προϊόντα 5G της Κίνας. Τον Απρίλιο του 2020, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε το «καθαρό μονοπάτι 5G», ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε για την οικοδόμηση τεχνολογικής συμμαχίας στον τομέα του 5G με εταίρους που συνδέονται με την κοινή τους ιδεολογία για τη δημοκρατία και την ανάγκη προστασίας της «ασφάλειας στον κυβερνοχώρο». Τα μέτρα, στην ουσία, είναι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν την τεχνολογική τους ηγεμονία μέσω τεχνολογικών συμμαχιών.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταχρώνται την τεχνολογική ηγεμονία τους πραγματοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις και υποκλοπές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από καιρό διαβόητες ως «αυτοκρατορία χάκερ», που κατηγορούνται για τις αχαλίνωτες πράξεις κλοπής στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο. Διαθέτουν κάθε είδους μέσα για την επιβολή διάχυτων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αναλογικών σημάτων σταθμών βάσης για πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα για κλοπή δεδομένων, χειρισμού εφαρμογών για κινητά, διείσδυσης διακομιστών cloud και κλοπής μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η παρακολούθηση των ΗΠΑ είναι αδιάκριτη. Όλοι μπορεί να είναι στόχοι της παρακολούθησής τους, είτε πρόκειται για αντιπάλους είτε για συμμάχους, ακόμη και ηγέτες συμμαχικών χωρών όπως η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και αρκετοί Γάλλοι Πρόεδροι. Η κυβερνοεπιτήρηση και οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως το «Prism», το «Dirtbox», το «Irritant Horn» και η «Επιχείρηση Telescreen» είναι όλα απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τους συμμάχους και τους εταίρους τους. Τέτοιες υποκλοπές σε συμμάχους και εταίρους έχουν ήδη προκαλέσει παγκόσμια οργή. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, ενός ιστότοπου που έχει εκθέσει τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης, δήλωσε «μην περιμένετε από μια παγκόσμια υπερδύναμη παρακολούθησης να ενεργεί με τιμή ή σεβασμό. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας: δεν υπάρχουν κανόνες».

V. Πολιτιστική Ηγεμονία – Διάδοση ψευδών αφηγήσεων

Η παγκόσμια επέκταση του αμερικανικού πολιτισμού αποτελεί σημαντικό μέρος της εξωτερικής στρατηγικής της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει συχνά πολιτιστικά εργαλεία για να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στον κόσμο.

◆ Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενσωματώνουν αμερικανικές αξίες στα προϊόντα τους, όπως ταινίες. Οι αμερικανικές αξίες και ο τρόπος ζωής είναι ένα συνδεδεμένο προϊόν με τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές, τις δημοσιεύσεις, το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης και τα προγράμματα από τα μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Διαμορφώνει έτσι έναν πολιτιστικό χώρο και έναν χώρο κοινής γνώμης στον οποίο βασιλεύει ο αμερικανικός πολιτισμός και διατηρεί την πολιτιστική ηγεμονία. Στο άρθρο του «Η αμερικανοποίηση του κόσμου», ο John Yemma, ένας Αμερικανός μελετητής, εξέθεσε τα πραγματικά όπλα στην πολιτιστική επέκταση των ΗΠΑ: το Χόλιγουντ, τα εργοστάσια σχεδιασμού εικόνων στη λεωφόρο Madison και τις γραμμές παραγωγής της Mattel Company και της Coca-Cola.

Υπάρχουν διάφορα οχήματα που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να διατηρήσουν την πολιτιστική ηγεμονία τους. Οι αμερικανικές ταινίες είναι οι πιο προβαλλόμενες· τώρα καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται επιδέξια την πολιτιστική τους ποικιλομορφία για να προσελκύσουν διάφορες εθνότητες. Όταν οι ταινίες του Χόλιγουντ βγαίνουν στο κοινό, κραυγάζουν τις αμερικανικές αξίες που συνδέονται με αυτές.

◆ Η αμερικανική πολιτιστική ηγεμονία δεν εμφανίζεται μόνο στην «άμεση παρέμβαση», αλλά και στη «διείσδυση των μέσων ενημέρωσης» και ως «τρομπέτα για τον κόσμο». Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης υπέρ της ανάμειξης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λογοκρίνει αυστηρά όλες τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απαιτεί την υπακοή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Έλον Μασκ παραδέχτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022 ότι όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων συνεργάζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη λογοκρισία περιεχομένου, ανέφερε το Fox Business Network. Η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες υπόκειται σε κυβερνητική παρέμβαση για τον περιορισμό όλων των δυσμενών σχολίων. Η Google συχνά εξαφανίζει σελίδες.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χειραγωγεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Δεκέμβριο του 2022, το The Intercept, ένας ανεξάρτητος ερευνητικός ιστότοπος των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2017, ο αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Nathaniel Kahler έδωσε εντολή στην ομάδα δημόσιας πολιτικής του Twitter να αυξήσει την παρουσία 52 λογαριασμών αραβικής γλώσσας σε μια λίστα που έστειλε, έξι από τους οποίους έπρεπε να έχουν προτεραιότητα. Μία από τις έξι ήταν αφιερωμένη στη δικαιολόγηση των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη, με τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις ήταν ακριβείς και σκότωσαν μόνο τρομοκράτες και όχι αμάχους. Ακολουθώντας την οδηγία του Kahler, το Twitter έβαλε αυτούς τους λογαριασμούς αραβικής γλώσσας σε μια «λευκή λίστα» για να ενισχύσει ορισμένα μηνύματα.

◆Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ελευθερία του Τύπου. Καταστέλλουν βάναυσα και φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών με διάφορα μέσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη αποκλείουν τα κύρια ρωσικά μέσα ενημέρωσης όπως το Russia Today και το Sputnik από τις χώρες τους. Πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube περιορίζουν ανοιχτά τους επίσημους λογαριασμούς της Ρωσίας. Το Netflix, η Apple και η Google έχουν αφαιρέσει ρωσικά κανάλια και εφαρμογές από τις υπηρεσίες και τα καταστήματα εφαρμογών τους. Πρωτοφανής δρακόντεια λογοκρισία επιβάλλεται σε περιεχόμενο που σχετίζεται με τη Ρωσία.

◆Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταχρώνται την πολιτιστική τους ηγεμονία για να υποκινήσουν την «ειρηνική εξέλιξη» στις σοσιαλιστικές χώρες. Δημιουργούν ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης και πολιτιστικές αμφιέσεις με στόχο τις σοσιαλιστικές χώρες. Διοχετεύουν τεράστια ποσά δημόσιων πόρων σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα για να υποστηρίξουν την ιδεολογική διείσδυσή τους, και αυτά τα φερέφωνα βομβαρδίζουν τις σοσιαλιστικές χώρες σε δεκάδες γλώσσες με εμπρηστική προπαγάνδα μέρα και νύχτα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση ως δόρυ για να επιτεθούν σε άλλες χώρες και έχουν χτίσει μια βιομηχανική αλυσίδα γύρω από αυτήν: υπάρχουν ομάδες και άτομα που συνθέτουν ιστορίες και τις προωθούν παγκοσμίως για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη με την υποστήριξη σχεδόν απεριόριστων οικονομικών πόρων.

Συμπέρασμα

Ενώ ένας δίκαιος σκοπός κερδίζει ευρεία υποστήριξη, ένας άδικος καταδικάζει τον διώκτη του ως απόκληρο. Οι ηγεμονικές, αυταρχικές και εκφοβιστικές πρακτικές της χρήσης δύναμης για τον εκφοβισμό των αδυνάτων, της υφαρπαγής με τη βία και την υπεκφυγή, και του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος, προκαλούν σοβαρή βλάβη. Οι ιστορικές τάσεις της ειρήνης, της ανάπτυξης, της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους είναι ασταμάτητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερισχύουν της αλήθειας με τη δύναμή τους και καταπατούν τη δικαιοσύνη για να εξυπηρετήσουν το προσωπικό συμφέρον. Αυτές οι μονομερείς, εγωιστικές και οπισθοδρομικές ηγεμονικές πρακτικές έχουν προκαλέσει αυξανόμενη, έντονη κριτική και αντίθεση από τη διεθνή κοινότητα.

Οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίσες. Οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που να αρμόζει στο καθεστώς τους και να πρωτοστατούν στην επιδίωξη ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ κρατών, που θα χαρακτηρίζεται από διάλογο και εταιρική σχέση, όχι αντιπαράθεση ή συμμαχία. Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές ηγεμονισμού και πολιτικής ισχύος και απορρίπτει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διεξαγάγουν σοβαρή ψυχική έρευνα. Πρέπει να εξετάσουν κριτικά τι έχουν κάνει, να αφήσουν την αλαζονεία και την προκατάληψή τους και να εγκαταλείψουν τις ηγεμονικές, αυταρχικές και εκφοβιστικές πρακτικές τους.  ■

πηγή

κεράστε μας έναν καφέ:
paypal.me/EternalNowblog

Τα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το blog αποτελούν κατά κύριο λόγο παραίνεση προς τον αναγνώστη να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι κατανόησης και αναζήτησης. Η Διάκριση είναι το πρώτο βήμα της Κυριαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή του να πιστεύει ή να διερευνά ασταμάτητα.

One comment

  1. Ειναι οι αορατοι χαζαροι τραπεζιτες που μοχλευουν και αναμοχλευουν τα παντα χωρις να αναφερονται πουθενα.
    Και ειμαστε οι απληστοι εμεις με εξαγορασμενες συνειδησεις που κανουμε ολη την βρωμικη δουλεια για λογαριασμο τους.
    Βεβαια δεν ειναι ολοι ανθρωποι ανθρωποι καθως πολλοι ειναι ανθρωποειδεις χωρις ανθρωπινο περιεχομενο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s