Οι Επιστήμονες Προτείνουν την Τοποθέτηση Νανο-Ρομπότ στο Σώμα μας για τη Δημιουργία «Παγκόσμιου Υπερεγκεφάλου»

Colm Gorey  12/4/2019

Μια ομάδα πρότεινε τη χρήση νανο-ρομπότ για τη δημιουργία του «διαδικτύου των σκέψεων», όπου η ακαριαία γνώση θα μπορούσε να «κατέβει» μόνο με μια σκέψη.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής μέλη του UC Berkeley και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μοριακής Κατασκευής (UC Berkeley and the US Institute for Molecular Manufacturing ) προβλέπει ότι η εκθετική πρόοδος στη νανοτεχνολογία, τη νανοϊατρική, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τον υπολογισμό θα οδηγήσει αυτόν τον αιώνα στην ανάπτυξη μιας ανθρώπινης «διεπαφής εγκεφάλου-νέφους» (B-CI).

Γράφοντας στο Frontiers in Neuroscience, η ομάδα είπε ότι μία τέτοια διεπαφή B-CI θα συνέδεε νευρώνες και συνάψεις στον εγκέφαλο με τεράστια δίκτυα υπολογιστικού νέφους σε πραγματικό χρόνο.

Μια τέτοια ιδέα δεν είναι νέα για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, συμπεριλαμβανομένου του Ray Kurzweil, ο οποίος το πρότεινε πριν από δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, το Facebook έχει παραδεχτεί ήδη ότι εργάζεται πάνω στη διεπαφή B-CI.

Ωστόσο, η φαντασίωση του Kurzweil για νευρικά νανομπότ που είναι ικανά να μας συνδέσουν απευθείας στο διαδίκτυο, μετατρέπεται τώρα σε πραγματικότητα από τον έμπειρο συντάκτη αυτής της τελευταίας μελέτης, Robert Freitas Jr.

Αυτή η νέα ιδέα προτείνει τη χρήση νευρο-νανο-ρομπότ για τη σύνδεση με το νεοφλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου – το νεότερο, εξυπνότερο, «συνειδητό» μέρος του εγκεφάλου – με τον «συνθετικό νεοφλοιό» στο νέφος (cloud). Στη συνέχεια, τα νανομπότ θα παρέχουν άμεση παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και έλεγχο των σημάτων από και προς τα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Αυτές οι συσκευές θα κινούνται στο ανθρώπινο αγγείο, θα διασχίζουν το αιματοεγκεφαλικό σύνορο και με ακρίβεια θα τοποθετούνται μεταξύ ή ακόμα και εντός των εγκεφαλικών κυττάρων», εξήγησε ο Freitas. «Στη συνέχεια, θα μεταδίδουν ασύρματα κωδικοποιημένες πληροφορίες προς και από ένα δίκτυο υπερυπολογιστών που βασίζεται στο cloud για παρακολούθηση της κατάσταση εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο και εξαγωγή δεδομένων«.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άγρια αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει μια ικανότητα τύπου Matrix να κατεβάζει κανείς όγκους πληροφοριών στον εγκέφαλό του. Η διεπαφή τύπου B-CI θα μπορούσε ακόμη και να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε έναν μελλοντικό «παγκόσμιο υπερεγκέφαλο», σύμφωνα με την ομάδα, συνδέοντας δίκτυα ανθρώπινων εγκεφάλων και Τεχνητής Νοημοσύνης για να σχηματίσουμε έναν νου κυψέλης.

Ο Δρ Νούνο Μάρτινς, επικεφαλής συγγραφέας αυτής της τελευταίας έρευνας, δήλωσε ότι μια τέτοια μαζική συλλογική σκέψη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ανθρωπότητα.
«Αυτή η κοινή γνώση θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη δημοκρατία, να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και τελικά να ενώσει πολιτιστικά διαφορετικές ομάδες σε μια πραγματικά παγκόσμια κοινωνία», ανέφερε.


Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι τόσο απλό.


Εξετάζοντας ποιες είναι οι προκλήσεις για μια λειτουργική διεπαφή B-CI, η ομάδα θεωρεί τη μεταφορά νευρικών δεδομένων από και προς τους υπερυπολογιστές στο νέφος ως το μεγαλύτερο εμπόδιο.

«Αυτή η πρόκληση περιλαμβάνει όχι μόνο την εύρεση του εύρους ζώνης για την παγκόσμια μετάδοση δεδομένων», δήλωσε ο Martins, «αλλά και την ενεργοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων με νευρώνες μέσω μικροσκοπικών συσκευών ενσωματωμένων βαθιά στον εγκέφαλο«.

Μια πιθανή λύση που προτείνεται από την ομάδα περιλαμβάνει μαγνητοηλεκτρικά νανοσωματίδια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την επικοινωνία, κάτι που έχει ήδη λειτουργήσει σε δοκιμές με ποντίκια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση του πρότζεκτ θεωρείται η λύση στο πώς να τοποθετηθούν αυτά τα νανορομπότ στον εγκέφαλο με ασφάλεια.

«Απαιτείται λεπτομερής ανάλυση της βιοδιανομής και της βιοσυμβατότητας των νανοσωματιδίων, πριν μπορέσουν να ληφθούν υπόψιν για ανθρώπινη ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Μάρτινς. «Ωστόσο, καθώς αυτές και άλλες ελπιδοφόρες τεχνολογίες για τη διεπαφή B-CI αναπτύσσονται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, ένα ‘διαδίκτυο σκέψεων’ θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα πριν από την αλλαγή του αιώνα».

πηγή


Τα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το blog αποτελούν κατά κύριο λόγο παραίνεση προς τον αναγνώστη να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι κατανόησης και αναζήτησης. Η Διάκριση είναι το πρώτο βήμα της Κυριαρχίας, ως εκ τούτου ο καθένας μας είναι απόλυτα υπεύθυνος για την επιλογή του να πιστεύει ή να διερευνά ασταμάτητα.


One comment

  1. Μα ηδη γινεται….. καθως τους παραχωρησαμε το σωμα μας σε εμβολιμους εμβολισμους εν αγνοια μας.
    Ουαι τοις ηττημενοις..
    Ουαι τοις metaverse….δηθεν ανθρωπους.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s